Pigmentverboden: verdwijnt de kleur uit de tattoo?

butterfly tattoo

Pigmentverboden: verdwijnt de kleur uit de tattoo?

Het European Chemicals Agency (ECHA) wil verschillende kleurpigmenten die veel gebruikt worden bij het zetten van kleurtatoeages verbieden. Volgens Mark Blainey, hoofd van de afdeling risicobeheer bij ECHA, is een dergelijk verbod onvermijdelijk. 

„Er zijn tatoeage-inkten (het veelgebruikte Pigment Blue 15 en Pigment Green 7, red.) die gevaarlijke stoffen bevatten”, zo legt hij uit. „Dat gaat om stoffen waarvan het bekend is dat ze kanker veroorzaken of die mogelijk kanker veroorzaken. Maar ook zitten er stoffen in met andere schadelijke effecten, die huidproblemen kunnen veroorzaken.”

Factchecken

Toen in september al de eerste onderzoeksresultaten naar buitenkwamen en bekend werd dat er gezondheidsrisico’s aan kleurtatoeages kunnen zitten, besloot tattoostudio All4U Tattoo uit Krimpen aan den IJssel per direct over te gaan tot een stop op het zetten van gekleurde kunstwerken. „We wilden het zekere voor het onzekere nemen”, legt eigenaar Iwan Ririassa uit. „We lezen wel vaker dat het giftig is en nu wilden we het factchecken. Daarom hebben we contact opgenomen met de GGD, maar daar was niets bekend en ze maakten zich geen zorgen. Zij vallen onder het ministerie van Volksgezondheid. Als zij niks weten over een gezondheidsbedreigende situatie, dan vind ik dat we ervan uit mogen gaan dat we onze inkt weer verantwoord kunnen gebruiken.”

Uiteindelijk duurde het zo’n drie weken voordat All4U Tattoo weer met kleur ging werken. „Het viel wel mee hoeveel we daardoor niet konden doen. Ik denk dat bij ons het percentage met kleur rond de tien procent ligt. Maar wij zijn op dat gebied niet de graadmeter, want er zijn ook studio’s gespecialiseerd in kleurentatoeages. Voor hen zou dit veel ingrijpender zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *